8/02/2014

Makaron ryżowy z indykiem i warzywami - BEZGLUTENOWE!



Składniki (na 2 porcje):
- makaron ryżowy (5mm)
- 200g filetu z indyka
- mieszanka warzyw azjatyckich (u mnie Daucy)
- bulion warzywny (pół szklanki)  lub kostka bulionowa
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: imbir, pieprz cayenne, czerwona papryka
- natka pietruszki
- limonka
- łyżeczka mąki ryżowej

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. (ok. 120g)
2. Indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni.
3. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
4. Wsypujemy mieszankę warzywną (ilość według uznania, ja dałam mniej więcej 1/3 opakowania)
5. Smażymy ok. 3-4 minut.
6. Zalewamy bulionem (jeśli używamy kostki, najpierw wlewamy na patelnię 1/2 szklanki wody i dodajemy połowę kostki).
7. Doprawiamy przyprawami - według uznania ( u mnie: pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu cayenne i pół łyżeczki papryki)
8. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
9. Jeśli sos nadal będzie bardzo rzadki, w szklance z odrobiną wody mieszamy mąkę ryżową, wlewamy na patelnię, mieszamy - sos powinien od razu zgęstnieć.
10. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i skrapiamy sokiem z połowy limonki. 
11. Na patelnię wrzucamy makaron, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
12. Wykładamy na talerz lub do głębokich miseczek, dla ozdoby posypujemy natką i podajemy.




3 komentarze:

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger