8/11/2014

Filet z indyka, czyli sposób na zdrową panierkę

Typowy polski obiad zawsze kojarzy się z kotletem w grubej, tłustej panierce z bułki tartej. W mojej wersji nadal jest smacznie, ale o wiele zdrowiej. :)


Składniki:
- dwa duże filety z indyka
- zmielone siemię lniane i płatki owsiane (w proporcjach 2:1)
- płaska łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- szczypta czosnku w proszku
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- jajko rozbełtane z solą i pieprzem
- oliwa z oliwek/olej rzepakowy, słonecznikowy

Przygotowanie:
1. Jeśli filety są dość grube należy je trochę ubić tłuczkiem do mięsa.
2. W misce połączyć wszystkie przyprawy ze zmielonymi płatkami i siemieniem (ok. 3-4 łyżki).
3. Filety najpierw dokładnie zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w panierce.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju aż indyk ładnie zrumieni się po obu stronach.
5. Podawać z kaszą gryczaną i ulubioną surówką. 




12 komentarzy:

  1. Oj lubię panierki, lubię, choć staram się ich unikać (jak i smażenia zbyt częstego), ale takie zdrowe wersje są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, dobra alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiad mogłabym jeść niemal codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wykonany blog i fajny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. hej! miło się czyta twojego bloga, będę go polecać znajomym

    OdpowiedzUsuń
  9. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger