Składniki (na 2 burgery):
- 200g filetu z łososia
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- limonka (sok z 1/4 i starta skórka z całej)
- imbir
- czosnek
- natka pietruszki
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
- 2 bułki pełnoziarniste
Dodatki dowolne (u mnie):
- pomidor
- sos tzatziki (jogurt grecki, ogórek zielony, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny)
- sałata
Przygotowanie:
1. Odkrajmy skórę z łososia i bardzo drobno szatkujemy rybę.
2. Łososia dokładnie mieszamy w misce ze zmielonymi płatkami, skórką i sokiem z limonki, posiekaną natką pietruszki, 1/4 łyżeczki suszonego imbiru, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sporą szczyptą pieprzu cayenne, solą i pieprzem.
3. Z rybnej masy formujemy dwa kotleciki (najlepiej zmoczyć wcześniej ręce) i smażymy lub grillujemy (ja skorzystałam z grilla elektrycznego).
4. Bułki podgrzewamy albo w mikrofali albo piekarniku (polecam piekarnik, bo będą chrupiące).
5. Do ciepłych bułek kładziemy kolejno: sałatę, kotlecika, sos, pomidora i gotowe. :)
Świetny artykuł, bo znowu dowiedziałem się czegoś nowego!
OdpowiedzUsuń