12/19/2014

Świąteczna pierniczkowa latte


Składniki:

na syrop pierniczkowy:
- 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 5 goździków

do kawy:
- 100ml dowolnego mleka 
- espresso
- szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie bita śmietana

Przygotowanie syropu:
1. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę. 
2. Dodajemy ksylitol, cukier waniliowy, cynamon i imbir. Dokładnie mieszamy.
3. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. 
4. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz i wrzucamy goździki.
5. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż masa się zredukuje.
6. Zdejmujemy syrop z gazu, wyjmujemy goździki i odstawiamy syrop, aby ostygnął.

Przygotowanie kawy:
1. Do wysokiej szklanki wlewamy 2-3 łyżki wcześniej przygotowanego syropu. 
2. Spieniamy mleko i wlewamy do szklanki.
3. Przygotowujemy espresso (jeśli ktoś lubi mocniejszą kawę, może zrobić podwójne) i wlewamy do szklanki. 
4. Posypujemy gałką muszkatołową (jeśli ktoś woli wersję z bitą śmietaną, najpierw nakłada ją do szklanki a potem posypuje gałką).


Idealnie świąteczna kawa gotowa!
Smacznego! 

1 komentarz:

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger