12/12/2014

Owsianka sernikowa

Z góry przepraszam za tragiczną jakość zdjęcia, ale długość dnia nie pozwala już o popołudniowej porze robić ich w dobrym świetle. :D


Składniki:

- 5 kopiastych łyżek płatków owsianych górskich
- ok. 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe)
- 100g twarogu chudego (najlepiej zmielony, ja przecisnęłam przez praskę)
- łyżeczka ksylitolu (lub dowolnego słodzika)
- jajko
- ulubione przyprawy do wyboru np.esencja waniliowa, cynamon, przyprawa piernikowa, aromat pomarańczowy
- ulubione dodatki np. masło orzechowe, migdały, skórka pomarańczowa, owoce

Przygotowanie:

1. Płatki umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem (mleko musi zakrywać całe płatki). Dodajemy wybrane przyprawy. Gotujemy na małym ogniu.
2. Kiedy płatki zmiękną i wchłoną większość mleka, dodajemy twaróg i jajko. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 2-3 minuty (dopóki jajko się nie zetnie)
3. Zestawiamy z ognia, dodajemy ksylitol, mieszamy. 
4. Przekładamy do miseczki, dodajemy ulubione dodatki ( u mnie migdały i masło orzechowe).

Smacznego!

2 komentarze:

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger