9/23/2017

Pij na zdrowie, czyli jabłkowy grzaniec z dużą dawką witaminy C

Jesień na dobre zagościła już za oknami, a spacery zamiast przyprawiać o dobry humor, przyprawiają nas o katar. To trudny czas dla naszego układu immunologicznego. Pojawiają się już pierwsze masowe przeziębienia, zachorowania na grypę i ogólny spadek samopoczucia. 
Co zatem możemy zrobić, aby wspomóc nasz organizm? Napić się! :D Oczywiście, nie mowa tu o alkoholu, ale o pysznym rozgrzewającym napoju, który jest wypełniony po brzegi witaminą C, która wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego oraz jest antyoksydantem, czyli chroni nas przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za szybsze starzenie się i umieranie komórek naszego ciała.
Przepis został stworzony we współpracy z firmą Vital, która jest producentem cudownych soków 100% - bez dodatku cukru i konserwantów. 

 Grzaniec jabłkowy z pigwą, maliną i lipą


Składniki
- 200ml soku jabłkowego świeżo tłoczonego 
- 20 ml soku Malina z lipą
- 20 ml soku Pigwa
- płaska łyżeczka miodu
- pół jabłka
- spora szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- pół jabłka
- kilka kropli soku z cytryny
- opcjonalnie kilka malin
- do otoczki kubka: łyżeczka cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie
1. Do garna wlewamy sok jabłkowy i pozostałe dwa soki - stawiamy na najmniejszym gazie. 
2. Dodajemy przyprawy i pokrojone na plasterki jabłko. Mieszamy.
3. Dodajemy łyżeczkę miodu i sok z cytryny. Chwilę gotujemy, ale nie wolno zagotować!
4. Grzaniec powinien być ciepły, ale nie gorący - odpowiedni do picia.
5. Jeśli chcemy zrobić cukrową otoczkę - cukier i cynamon mieszamy i wysypujemy na talerzyk. Brzegi kubka moczymy wodą lub miodem. Przyciskamy brzegami kubka do cukru, aby stworzyć cukrową aureolkę. 
6. Przelewamy grzańca do kubka (jabłka można pokroić na mniejsze kawałki), można dodać kilka malin i dowolnie ozdobić napój.
7. Pijemy póki ciepłe! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger