2/02/2015

Makaron gryczany z warzywami i indykiem z nutą egzotyki


Składniki (na dwie porcje):
- 125g makaronu Soba
- 200g mrożonych warzyw (brokuły, kalafior, marchew)
- pół czerwonej papryki
- mała cebula dymka
- 150g indyka
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bulionu lub pół kostki rosołowej
- 6 liści kapusty pekińskiej
- przyprawy: imbir, pieprz cayenne, papryka słodka, łyżeczka sosu teriyaki, pieprz

Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron według przepisu. 
2. Paprykę i cebulę kroimy na cienkie paski, siekamy kapustę. 
3. Mrożone warzywa i paprykę gotujemy na parze, aż będą al dente.
4. Indyka kroimy w dość grube paski, smażymy na patelni aż się zrumieni. Dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Ugotowane warzywa i kapustę wrzucamy na patelnię, podsmażamy minutę. Dodajemy przyprawy do smaku (pół łyżeczki imbiru, duża szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki papryki i pieprzu) i wlewamy sos teriyaki. Dokładnie mieszamy.
6. Wlewamy bulion lub pół szklanki wody i wrzucamy kostkę. Mieszamy. 
7. Po około 3 minutach, redukujemy bulion przez zwiększenie gazu. 
8. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, podsmażamy jeszcze chwilę i podajemy. 



2 komentarze:

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger