2/20/2015

Rolowane tosty

Przepis na te tosty znalazłam na blogu Co dziś zjem na śniadanie?. Można wykonać go w wersji na słodko lub wytrawnie.


Składniki:
- 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- jajko
- łyżka mleka
- szczypta soli
- dodatki na słodko: nutella lub masło orzechowe, truskawki
- dodatki na słono; mozzarella, salami/szynka

Przygotowanie:
1. Najpierw należy odkroić skórki i wałkiem rozwałkować chleb na cienkie placki.
2. Na talerzu rozbełtać jajko z mlekiem i solą.
3. Rozwałkowany chleb posmarować nutellą lub masłem orzechowym, położyć lekko rozgniecione truskawki. W wersji wytrawnej kładziemy salami/szynkę i mozzarellę.
4. Tosty zwijamy jak roladę i lekko dociskamy żeby się nie rozkleiły.
5. Następnie nasze rulony maczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem.
6. Smażymy z każdej strony na brązowy kolor.
7. Słodkie można podawać posypane cukrem pudrem a wytrawne posmarować cienko masłem lub maczać w dowolnym sosie.



3 komentarze:

  1. Pomysłowe! Naprawdę fajnie to wygląda, takie tosty francuskie w inny sposób, pycha ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko! szkoda, że nie mam jak teraz takiego śniadanka sobie zrobić ;/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger