2/23/2015

Fasolka z krewetkami, czyli Hiszpania na talerzu



Składniki:
- garść białej fasoli z puszki
- garść czerwonej fasoli z puszki
- pół czerwonej papryki
- 150ml passaty pomidorowej
- szklanka wody
- pół kostki bulionowej warzywnej
- 7-8 krewetek (u mnie mrożone)
- pieprz, czosnek granulowany, szczypta pieprzu cayenne, 
cynamonu, kurkumy
- 20g mozzarelli

Przygotowanie:
1. Fasolę odsączamy z zalewy i polewamy wodą.
2. Paprykę kroimy w kostkę.
3. W garnku rozgrzewamy olej (tyle żeby pokrył dno) i wrzucamy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy ciągle mieszając.
4. Do garnka wrzucamy obie fasole, chwilę podsmażamy.
5. Wlewamy wodę, gotujemy, wrzucamy pół kostki warzywnej. Kiedy się rozpuści, dolewamy passatę.
6. Dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 7 minut, aż papryka zmięknie.
7. Krewetki, jeśli są mrożone polewamy wrzącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy ok. 2-3 minuty, aż się lekko zarumienią.
8. Do miski wlewamy naszą fasolę, wkładamy cienko pokrojoną mozzarellę i układamy krewetki. 



1 komentarz:

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger