8/26/2016

Lekki, letni obiad - faszerowana cukinia

Znów powróciły upały, a co za tym idzie - więcej czasu spędzamy w ogródku, na spacerach lub nad wodą, a ostatnim miejscem w jakim chcemy przebywać jest kuchnia, gdzie temperatura "przy garach" daje się jeszcze bardziej we znaki. 
A skoro jest lato to warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw. W ostatnim czasie pod mój nóż wpadła cukinia i zobaczcie, co mi się z niej upichciło. :)

Faszerowana cukinia


Składniki (na 2 porcje):

- 1 duża cukinia
- 500g mielonego indyka
- mała cebula
- passata pomidorowa
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- plasterek sera (u mnie zwykła gouda, ale można poszaleć)
- opcjonalnie: płatki migdałów

Przygotowanie:
 
1. Włączamy piekarnik na 180 stopni C.
2. Cukinie kroimy na pół, aby wyszły nam dwie cukiniowe łódeczki, a następnie wycinamy z niej cały miąższ. 
3. Wydrążone cukinie posypujemy od środka solą i pieprzem.
4. Miąższ i cebulkę siekamy na małe kawałki.
5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy tylko cebulkę, a kiedy się zarumieni, smażymy z nią również mięso (jeśli wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go wylać za pomocą łyżki).
6. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy posiekany miąższ z cukinii i smażymy dopóki cukinia nie zmięknie (znacznie straci swoją objętość).
7. Na patelnię wlewamy passatę, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą, ziołami - wedle uznania. 
8. Na małym ogniu dusimy wszystko kilka minut, żeby sos się zredukował i mocno zgęstniał.
9. Do cukiniowych łódek nakładamy farsz i mocno dociskamy go np. łyżką.
10. Plasterek sera kroimy na paseczki i układamy wzorek w warkoczyk (jak na zdjęciu poniżej).
11. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałów i wkładamy cukinię do nagrzanego piekarnika na ok. 15/20 min ( aż ser się rozpuści i cukinia zmięknie).
12. Na gotowej cukinii układamy listki bazylii i gotowe!

sposób układania pasków sera


7 komentarzy:

  1. A żeby spalić pyszne obiadki to potrzeba nam ruchu :) ja jeżdżę rowerem ! Oto 8 powodów czemu warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek:) Same niedawno jadłyśmy podobny, a z Twojego przepisu chętnie skorzystamy:)
    nikoladominikablog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek:) Same niedawno jadłyśmy podobny, a z Twojego przepisu chętnie skorzystamy:)
    nikoladominikablog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda!cudo na talerzu :)
    pozdrawiam,
    http://welldonebeef.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Też kiedyś wypróbowałam to danie, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń