5/05/2016

Makaron z pesto bazyliowym i serem

Lekki i pożywny obiad - idealny na cieplejsze, wiosenne dni. Poza walorami smakowymi, bazylia charakteryzuje się szeregiem właściwości leczniczych - wspomaga układ trawienny i nerwowy. Dodatkowo zawarte w pestkach słonecznika, dyni oraz orzeszkach pinii, zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na stan naszej skóry i jej wytworów. 

 
Składniki (na 2-3 porcje):

pesto
- krzaczek bazylii
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
- 3 łyżki mieszanki pestek dyni, słonecznika i orzeszków pinii w dowolnych proporcjach 
- sól pieprz
 pozostałe
- 200g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty)
- 100g fety lub serka sałatkowego
- pokrojone w kostkę pół pomidora (opcjonalnie)
- pestki i orzeszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
2. Wszystkie składniki na pesto dokładnie blendujemy. 
3. Makaron dokładnie mieszamy z pesto i wykładamy na talerz.
4. Na makaronie układamy serek, pomidory i posypujemy pestkami orzeszkami. 



2 komentarze:

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger