9/30/2014

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym


Składniki (na ok. 9 sporych pulpecików): 
- 500g mielonego mięsa z indyka
- ok. 4 łyżki mielonych płatków owsianych
- jajko
- sól, pieprz, czosnek granulowany, szczypta pieprzu cayenne
- kostka bulionowa warzywna
- 350g przecieru pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- duża łyżka mąki pszennej lub żytniej
- łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie do zagęszczenia sosu)

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie mieszamy ze zmielonymi płatkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzami i czosnkiem.
2. Formujemy z mięsa średniej wielkości kulki (najlepiej zmoczyć sobie wcześniej ręce, mięso będzie się łatwiej formować). 
3. Mięsne kulki obtaczamy w mące i smażymy aż zrumienią się lekko z dwóch stron.
4. Na drugą patelnię wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy kostkę bulionową (jeśli ktoś ma świeży, domowy bulion może go użyć zamiast kostki). Ponownie zagotowujemy, dokładnie mieszamy i do bulionu wkładamy nasze pulpeciki. Przykrywamy patelnię i całość dusimy na małym ogniu ok. 16 minut. 
5. Następnie dolewamy na patelnię przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy. 
6. Jeśli sos jest zbyt rzadki, przelewamy 5 łyżek do szklanki i mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy na patelnię, mieszamy i chwilę gotujemy na największym ogniu. Sos powinien zgęstnieć.
7. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
8. Podajemy z ryżem, kaszą gryczaną, warzywami. 

2 komentarze:

  1. tak przeglądam i przeglądam i stwierdzam, ze bardzo fajny blog,a w dodatku pomocny szczególnie dla mnie :)
    zapraszam do mojego blogowego pamiętnika ZDROWEGO odchudzania
    timetobehealthy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger