Przepis na klasyczne bolognese
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- 500g przecieru pomidorowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oregano, bazylia, tymianek
- sól, pieprz
- opcjonalnie: garść pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, parmezan/żółty ser
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na rozgrzanym oleju (najpierw cebula, chwilę później wrzucić czosnek).
3. Na patelnię dodajemy mięso, smażymy aż zbrązowieje. W trakcie najlepiej odlać tłuszcz, który wypłynął z mięsa (danie będzie lżejsze).
3. Wlewamy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Całość dusimy jeszcze ok. 5-6 min. pod przykryciem na wolnym ogniu (jeśli wybieramy opcję z papryką to do czasu aż zmięknie)
5. Podajemy posypane serem.
Wygląda bardzo apetycznie :) Idealny obiad !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Ja już obserwuję Twój blog, bo mi się bardzo spodobał :)
świetnie podane i na pewno znakomicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czytac takie wpisy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńSpaghetti to potrawa, której się nie odmawia, zwłaszcza kiedy tak apetycznie podana. Bardzo estetyczny i przyjemny dla oka blog, prawdopodobnie jeszcze tutaj zawitam. Ps. Fajniutki wpis :D
OdpowiedzUsuńHej! superowy wpis, naprawdę przyjemnie się czytało. Mam nadzieje, że będą kolejne, bo naprawdę dobrze piszesz. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite, na samo spojrzenie robię się głodna. Koniecznie muszę sobie niedługo przyrządzić spaghetti, kuchnia włoska to moja miłość <3
OdpowiedzUsuńKuchnia włoska ma to do siebie, że po prostu nie da się jej nie lubić. Spaghetti wygląda pysznie, aż się robię głodna.
OdpowiedzUsuń