Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- 3 łyżeczki zmielonych płatków owsianych (można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym, aby omlet był bezglutenowy)
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- łyżka mleka
-łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego/ miodu/ brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
2. Smażymy na patelni z małą ilością tłuszczu pod przykryciem.
3. Kiedy góra się zetnie i powstaną na niej bąbelki, omlet przewracamy na drugą stronę.
4. Podajemy z dowolnymi dodatkami np.dżemem (u mnie brzoskwiniowy), jogurtem greckim, wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami, miodem.
wyglada przesmacznie, tylko, ze ja zrezygnowalam z mleka i przetworow mlecznych. ciekawe czy mleko sojowe by sie sprawdzilo?
OdpowiedzUsuńoczywiście, można użyć jakiegokolwiek mleka roślinnego :)
UsuńHej. Czy używałaś do omletu słodzonego kakao? Ja dodałam naturalne decomoreno i wyszedł mi okropnie gorzki :(
OdpowiedzUsuńDałam zwykłe kakao, niesłodzone. Jeśli omlet był za gorzki następnym razem można dodać np. miodu :)
Usuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńciekawe wpisy i inspirujące pomysły
OdpowiedzUsuń