Typowy polski obiad zawsze kojarzy się z kotletem w grubej, tłustej panierce z bułki tartej. W mojej wersji nadal jest smacznie, ale o wiele zdrowiej. :)
Składniki:
- dwa duże filety z indyka
- zmielone siemię lniane i płatki owsiane (w proporcjach 2:1)
- płaska łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- szczypta czosnku w proszku
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- jajko rozbełtane z solą i pieprzem
- oliwa z oliwek/olej rzepakowy, słonecznikowy
Przygotowanie:
1. Jeśli filety są dość grube należy je trochę ubić tłuczkiem do mięsa.
2. W misce połączyć wszystkie przyprawy ze zmielonymi płatkami i siemieniem (ok. 3-4 łyżki).
3. Filety najpierw dokładnie zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w panierce.
4. Smażyć na rozgrzanym oleju aż indyk ładnie zrumieni się po obu stronach.
5. Podawać z kaszą gryczaną i ulubioną surówką.
Oj lubię panierki, lubię, choć staram się ich unikać (jak i smażenia zbyt częstego), ale takie zdrowe wersje są świetne!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, dobra alternatywa:)
OdpowiedzUsuńTaki obiad mogłabym jeść niemal codziennie :)
OdpowiedzUsuńBrawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wykonany blog i fajny wpis!
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńhej! miło się czyta twojego bloga, będę go polecać znajomym
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuń