Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne ciastka kokosowe z dodatkiem czekolady. Nie dość, że są smaczne to zawierają jeszcze sporo białka, magnezu i zdrowych tłuszczy. Brakuje w nich za to cukru i mąki. Strukturą nie przypominają kokosanek, bo osobiście za nimi nie przepadam - smakują jak najlepsze, kruche ciasteczka, w których słodycz kokosa jest równoważony gorzką czekoladą. Wszyscy w domu byli nimi zachwyceni, ja również!
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 140g wiórków kokosowych
- miarka odżywki kokosowo-czekoladowej (u mnie My Protein)
- 100g gorzkiej czekolady min. 70%
- 2 jajka
- pół łyżki masła ghee
Przygotowanie:
1. Wiórki (120g) mielimy w młynku, aby osiągnęły strukturę mąki.
2. Włączamy piekarnik na 180 stopni, funkcja termoobiegu.
3. Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy.
5. Wiórki kokosowe mieszkamy z odżywką.
6. Mieszamy jajka z wiórkami - masa będzie bardzo gęsta.
7. Kroimy 3/4 czekolady na drobną kostkę i dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy.
8. Roztapiamy masło i również mieszamy z masą.
9. Z powstałego ciasta formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Wstawiamy do piekarnika na ok. 11-13 min. (zrobią się lekko brązowe, można sprawdzić patyczkiem czy ciasteczka nie są już mokre w środku).
11. Kiedy ciasteczka się upieką, studzimy je na kratce.
12. Roztapiamy pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej.
13. Maczamy spód ciasteczek w czekoladzie i układamy na blaszce.
14. Posypujemy pozostałymi wiórkami i czekamy aż czekolada zastygnie.
mhyyyy wygląda to pysznie:)!
OdpowiedzUsuń