Krem kokosowo-orzechowo-czekoladowy
Składniki
- 200g płatków jaglanych
- 650 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie 7,5% tłuszczu)
lub napoju kokosowego (bez cukru)
- puszka mleka kokosowego
- 150g orzechów laskowych
- 50g gorzkiej czekolady (u mnie 72% kakao)
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
1. Gotujemy płatki jaglane w 600ml mleka. Masa powinna być dość gęsta.
2. Do ugotowanych i przestudzonych płatków dodajemy orzechy i puszkę mleka kokosowego.
3. Dokładnie blendujemy na gładką masę.
4. Masę dzielimy na dwie porcje.
5. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżeczkę miodu. Dokładnie mieszamy.
6. W garnuszki roztapiamy czekoladę z 50ml mleka (powinno być płynne - jak czekolada do picia, jeśli nie jest - dodajemy mleka).
7. Do roztopionej czekolady dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy.
8. Szykujemy słoiczki, w których umieścimy krem i nakładamy go do nich warstwami - kolejność dowolna (ja nakładałam najpierw białą masę, potem kakaową, potem czekoladę).
9. Podajemy najlepiej na waflach ryżowych lub innym "lekkim" pieczywie, bo krem jest sycący i gęsty. :)
10. Krem przechowywać w lodówce.
Mi z podanej porcji wyszło tyle kremu, że wystarczyło na duży słoik, mały słoiczek i na kilka podjedzonych wafli z nim. :D
Wartość odżywcza
3368kcal
B: 96g
W: 273g
T: 243g
w wersji z napojem kokosowym
2921kcal
B: 61g
W: 219g
T: 200g
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Wygląda naprawdę smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, dziękuję za przepis, wypróbuję. Jak znajdziesz chwilkę, to zobacz sobie: https://www.fryzomania.pl/category/maszynki-do-strzyzenia
OdpowiedzUsuńŚwietne maszynki do włosów, może akurat znajdziesz coś dla siebie.
Ten wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo zachęcająco. Podoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego pomysłu
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuń