Znów powróciły upały, a co za tym idzie - więcej czasu spędzamy w ogródku, na spacerach lub nad wodą, a ostatnim miejscem w jakim chcemy przebywać jest kuchnia, gdzie temperatura "przy garach" daje się jeszcze bardziej we znaki.
A skoro jest lato to warto korzystać z sezonowych owoców i warzyw. W ostatnim czasie pod mój nóż wpadła cukinia i zobaczcie, co mi się z niej upichciło. :)
Faszerowana cukinia
Składniki (na 2 porcje):
- 1 duża cukinia
- 500g mielonego indyka
- mała cebula
- passata pomidorowa
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- plasterek sera (u mnie zwykła gouda, ale można poszaleć)
- opcjonalnie: płatki migdałów
Przygotowanie:
1. Włączamy piekarnik na 180 stopni C.
2. Cukinie kroimy na pół, aby wyszły nam dwie cukiniowe łódeczki, a następnie wycinamy z niej cały miąższ.
3. Wydrążone cukinie posypujemy od środka solą i pieprzem.
4. Miąższ i cebulkę siekamy na małe kawałki.
5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy tylko cebulkę, a kiedy się zarumieni, smażymy z nią również mięso (jeśli wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go wylać za pomocą łyżki).
6. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy posiekany miąższ z cukinii i smażymy dopóki cukinia nie zmięknie (znacznie straci swoją objętość).
7. Na patelnię wlewamy passatę, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą, ziołami - wedle uznania.
8. Na małym ogniu dusimy wszystko kilka minut, żeby sos się zredukował i mocno zgęstniał.
9. Do cukiniowych łódek nakładamy farsz i mocno dociskamy go np. łyżką.
10. Plasterek sera kroimy na paseczki i układamy wzorek w warkoczyk (jak na zdjęciu poniżej).
11. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałów i wkładamy cukinię do nagrzanego piekarnika na ok. 15/20 min ( aż ser się rozpuści i cukinia zmięknie).
12. Na gotowej cukinii układamy listki bazylii i gotowe!
sposób układania pasków sera |
A żeby spalić pyszne obiadki to potrzeba nam ruchu :) ja jeżdżę rowerem ! Oto 8 powodów czemu warto :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek:) Same niedawno jadłyśmy podobny, a z Twojego przepisu chętnie skorzystamy:)
OdpowiedzUsuńnikoladominikablog.blogspot.com
Pyszny obiadek:) Same niedawno jadłyśmy podobny, a z Twojego przepisu chętnie skorzystamy:)
OdpowiedzUsuńnikoladominikablog.blogspot.com
Bardzo smacznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!cudo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://welldonebeef.blogspot.com/
Też kiedyś wypróbowałam to danie, pychotka:)
OdpowiedzUsuńUhmmm pyszne i zdrowe - na pewno do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną cukinie. Smakuje świetnie i jest sycąca.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuń