Lekki i pożywny obiad - idealny na cieplejsze, wiosenne dni. Poza walorami smakowymi, bazylia charakteryzuje się szeregiem właściwości leczniczych - wspomaga układ trawienny i nerwowy. Dodatkowo zawarte w pestkach słonecznika, dyni oraz orzeszkach pinii, zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na stan naszej skóry i jej wytworów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK0qpoEktka3k01U3mVu3no_O6eu0c9Qiw-EnivDL9iWYFMkP5sLVB2NvPDUR2bnsK5nYjFWeKZDPEjmDT4yboesqTpsQBF6AfCkLhaYdBn0b62CzEUvMtdLjPa2aEXCB936pxBw94mOoV/s640/pesto.jpg)
Składniki (na 2-3 porcje):
pesto
- krzaczek bazylii
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 3 łyżki mieszanki pestek dyni, słonecznika i orzeszków pinii w dowolnych proporcjach
- sól pieprz
pozostałe
- 200g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty)
- 100g fety lub serka sałatkowego
- pokrojone w kostkę pół pomidora (opcjonalnie)
- pestki i orzeszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
2. Wszystkie składniki na pesto dokładnie blendujemy.
3. Makaron dokładnie mieszamy z pesto i wykładamy na talerz.
4. Na makaronie układamy serek, pomidory i posypujemy pestkami orzeszkami.
Proste a jakie smaczne! Dzięki za fajny przepis :*
OdpowiedzUsuńpolecam się na przyszłość! :D
Usuń