2/27/2015

Proteinowe gofry bez odżywki

Proteinowe gofry bez odżywki


Składniki (na 2 gofry):
- jajko
- 3 czubate łyżki mąki żytniej lub pszennej
- 100g twarogu chudego (zmielonego lub przeciśniętego przez praskę)
- 4 łyżki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie łyżeczka cukru lub ksylitolu

Przygotowanie:
1. Ubijamy białko na sztywną pianę.
2. W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki. Masa powinna być dość gęsta (jeśli nie jest dodać mąki, jeśli zbyt rzadka - dolać mleka)
3. Masę delikatnie łączymy z białkiem. 
4. Przelewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy dopóki się nie zarumieni. 
5. Podajemy z dowolnymi dodatkami. 


2/25/2015

Uwaga, uwaga!

Uwaga, uwaga!
Moi drodzy!

Mam niezwykły zaszczyt ogłosić Wam, że ruszył fp Run faster, eat better na facebooku.
Wszystkich Was zapraszam do lajkowania i udostępniania! 


Serdecznie zapraszam! :)


2/23/2015

Fasolka z krewetkami, czyli Hiszpania na talerzu

Fasolka z krewetkami, czyli Hiszpania na talerzu


Składniki:
- garść białej fasoli z puszki
- garść czerwonej fasoli z puszki
- pół czerwonej papryki
- 150ml passaty pomidorowej
- szklanka wody
- pół kostki bulionowej warzywnej
- 7-8 krewetek (u mnie mrożone)
- pieprz, czosnek granulowany, szczypta pieprzu cayenne, 
cynamonu, kurkumy
- 20g mozzarelli

Przygotowanie:
1. Fasolę odsączamy z zalewy i polewamy wodą.
2. Paprykę kroimy w kostkę.
3. W garnku rozgrzewamy olej (tyle żeby pokrył dno) i wrzucamy pokrojoną paprykę. Chwilę podsmażamy ciągle mieszając.
4. Do garnka wrzucamy obie fasole, chwilę podsmażamy.
5. Wlewamy wodę, gotujemy, wrzucamy pół kostki warzywnej. Kiedy się rozpuści, dolewamy passatę.
6. Dokładnie mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 7 minut, aż papryka zmięknie.
7. Krewetki, jeśli są mrożone polewamy wrzącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy ok. 2-3 minuty, aż się lekko zarumienią.
8. Do miski wlewamy naszą fasolę, wkładamy cienko pokrojoną mozzarellę i układamy krewetki. 



2/20/2015

Rolowane tosty

Rolowane tosty
Przepis na te tosty znalazłam na blogu Co dziś zjem na śniadanie?. Można wykonać go w wersji na słodko lub wytrawnie.


Składniki:
- 3 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- jajko
- łyżka mleka
- szczypta soli
- dodatki na słodko: nutella lub masło orzechowe, truskawki
- dodatki na słono; mozzarella, salami/szynka

Przygotowanie:
1. Najpierw należy odkroić skórki i wałkiem rozwałkować chleb na cienkie placki.
2. Na talerzu rozbełtać jajko z mlekiem i solą.
3. Rozwałkowany chleb posmarować nutellą lub masłem orzechowym, położyć lekko rozgniecione truskawki. W wersji wytrawnej kładziemy salami/szynkę i mozzarellę.
4. Tosty zwijamy jak roladę i lekko dociskamy żeby się nie rozkleiły.
5. Następnie nasze rulony maczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem.
6. Smażymy z każdej strony na brązowy kolor.
7. Słodkie można podawać posypane cukrem pudrem a wytrawne posmarować cienko masłem lub maczać w dowolnym sosie.



2/08/2015

Fitspiracje - motywacje

Fitspiracje - motywacje










2/02/2015

Makaron gryczany z warzywami i indykiem z nutą egzotyki

Makaron gryczany z warzywami i indykiem z nutą egzotyki

Składniki (na dwie porcje):
- 125g makaronu Soba
- 200g mrożonych warzyw (brokuły, kalafior, marchew)
- pół czerwonej papryki
- mała cebula dymka
- 150g indyka
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bulionu lub pół kostki rosołowej
- 6 liści kapusty pekińskiej
- przyprawy: imbir, pieprz cayenne, papryka słodka, łyżeczka sosu teriyaki, pieprz

Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron według przepisu. 
2. Paprykę i cebulę kroimy na cienkie paski, siekamy kapustę. 
3. Mrożone warzywa i paprykę gotujemy na parze, aż będą al dente.
4. Indyka kroimy w dość grube paski, smażymy na patelni aż się zrumieni. Dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Ugotowane warzywa i kapustę wrzucamy na patelnię, podsmażamy minutę. Dodajemy przyprawy do smaku (pół łyżeczki imbiru, duża szczypta pieprzu cayenne, pół łyżeczki papryki i pieprzu) i wlewamy sos teriyaki. Dokładnie mieszamy.
6. Wlewamy bulion lub pół szklanki wody i wrzucamy kostkę. Mieszamy. 
7. Po około 3 minutach, redukujemy bulion przez zwiększenie gazu. 
8. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, podsmażamy jeszcze chwilę i podajemy. 



Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger