1/31/2015

Lekka sałatka z indykiem

Lekka sałatka z indykiem


Składniki:

- 100g indyka
- mieszanka sałat 
- garść kukurydzy konserwowej
- 1/3 papryki czerwonej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- czosnek granulowany
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Paprykę myjemy i kroimy na kawałki.
2. Sałatę mieszamy z kukurydzą i papryką.
3. Indyka kroimy doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym dopóki się nie zrumieni.
4. Grillowanego indyka kroimy na kawałki.
5. Jogurt grecki mieszamy w miseczce z czosnek granulowanym (pół łyżeczki), solą i pieprzem.
6. Na talerz wykładamy mieszankę warzyw, kładziemy indyka i polewamy dressingiem. 



1/25/2015

Omlet Kaiserschmarren

Omlet Kaiserschmarren

Składniki:
- 2 jajka, oddzielnie białka od żółtek
- 3 łyżki mleka
- jabłko pokrojone w drobną kosteczkę
- 3 łyżki mąki (u mnie żytnia)
- 2-3 łyżeczki cukru pudru 
- łyżeczka masła

Przygotowanie:
1. Ubić białka na sztywną pianę.
2. Żółtka wymieszać z mlekiem i mąką oraz cukrem pudrem.
3. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać obie masy.
4. Dodać pokrojone jabłko, wymieszać.
5. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła, wlać masę. Najlepiej smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu. 
6. Kiedy masa się zetnie, przełożyć omlet na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez około 1-2 minuty.
7. Drewnianą łopatką pokroić omlet na kawałki.
8. Przełożyć na patelnię i posypać cukrem pudrem.

1/22/2015

Omlet z sosem czekoladowo-orzechowym

Omlet z sosem czekoladowo-orzechowym

Składniki: 
- omlet z TEGO przepisu
- 5 kawałków gorzkiej czekolady min. 70%
- pół łyżeczki masła
- łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżeczki dowolnego mleka
- pół łyżeczki miodu

Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali.
2. Mieszamy z masłem, masłem orzechowym, mlekiem i miodem do uzyskania gładkiej konsystencji
3. Sosem polewamy gotowego omleta, ja posypałam jeszcze ziarnami słonecznika. 

1/19/2015

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki na jedną, średnią pizzę:

Na ciasto:
- pół średniej wielkości kalafiora
- pół garstki tartego, żółtego sera
- 3 łyżki mielonych otrębów
- jajko
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy z oliwek

Dodatki:
- passata pomidorowa
- zioła prowansalskie, czosnek sproszkowany, sól, pieprz
- podsmażony kurczak/indyk
- kukurydza
- papryka
- mozzarella
- co tam jeszcze lubimy

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
2. Na tarce ścieramy surowego kalafiora. 
3. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy otręby i ser, mieszamy.  
5. Dolewamy łyżeczkę oliwy, mieszamy. 
6. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wykładamy ciasto. Formujemy w kształt pizzy i mocno dociskamy. 
7. Passatę pomidorową doprawiamy solą pieprzem, czosnkiem i ziołami. 
8. Po ok. 10 minutach wyjmujemy ciasto, nakładamy sos, ser i dodatki.
9. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut, aż ser się rozpuści i ciasto zarumieni. 



1/02/2015

Fitspiracje - motywacje

Fitspiracje - motywacje











Nowy rok i nowe wyzwania, go get it! :)
Copyright © 2016 faster, better, healthier , Blogger